Przygotowania do zimy
7.11.2019r. dzieci z oddziałów przedszkolnych „kisiły kapustę”. W czasie zajęć panie zapoznały dzieci z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest, niewątpliwie, kiszona kapusta. Dzieci dowiedziały się, iż kiszona kapusta, oprócz walorów smakowych, jest cennym źródłem wielu witamin.W pierwszej części poznały kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedziały się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę.
W drugiej części „ Misie" i „Żuczki” zapoznały się z etapami kiszenia kapusty oraz z przyprawami niezbędnymi do jej zakiszenia (tj. liść laurowy, ziele angielskie oraz sól). Następnie przygotowani do działań, przedszkolaki w mig zabrały się do pracy. Poszatkowaną kapustę wrzucały do przygotowanego w tym celu naczynia, a także marchew i przyprawy. Oczywiście każdą warstwę posypywały solą. Należy wspomnieć, że dzieciaki nie zapominały o jej dokładnym ugnieceniu tak, aż kapusta puściła sok. Z kolei naczynie zostało umieszone w kąciku przyrody, gdzie dzieci będą mogły obserwować proces kiszenia.
Marta Ulman